Túrával a Fellegvárba, Salamontoronyba,
majd a Királyi Palotába

33358

Kiindulópont: Hotel Honti

A szállodától a Fő utcán végighaladva elérjük a templomot.Utunk onnan a Nagy Lajos király utca kis pázsitos terén át, majd balra kanyarodva a Pázmány Péter és a Kálvária utcában folytatódik. Innen meredek, sziklás úton kapaszkodhatunk fel a Kálvária stációi mellett a Fellegvárba tartó, öszvérek, szekerek koptatta szűk, sziklás gerincen, amely tavasszal különösen szép ibolyás és kankalinos virágszőnyegével.

A kilátás lenyűgöző. Érdemes betérni a Duna-partról is jól látható V alakú emlékműhöz,mely Viktorin Józsefre emlékezik. Ő volt az, aki Visegrád történelmi romjaira, azok megóvására, megmentésére ráirányította a figyelmet.

A túraút folytatásaként lassan elérjük a Fellegvárat. A fellegvári sétára kb. 1,5 – 2 órát érdemes tervezni.

A fellegvári séta után a parkolóban mód nyílik frissítő és ajándéktárgyak vásárlására is.

A műúttal párhuzamosan, öreg bükkfák árnyékában juthatunk el a Nagy-Villám nyergébe, ahol többféle szórakozási lehetőségre nyílik alkalmunk: minigolf, téli-nyári bob, canopy pályák várnak ránk.

A parkoló felett dombnak látszó, de a Duna felé meredeken letörő, mindössze 377 m magas Nagy-Villámra érdemes felmenni, a Zsitvay kilátóból lehet a lenyűgöző panorámában gyönyörködni.

A nyeregben kialakított parkolótól nyugat felé, a Fellegvár irányába indulunk.

A kék +, kék ∆ és a kék Q jelzések mentén, kényelmes, murvás úton sétálunk lefelé. Elhaladunk egy távvezeték alatt – a kék + és a kék Q egyik ága balra, szerpentin úton rövidít – utunkat a hegyoldalban vezető Görgey körúton folytassuk.

Keresztezzük a sífelvonót és a sípályát, elhaladunk a Természet és Erdővédelmi Tábor és a Jurta kemping bejárata előtt. A Mogyoró-hegy nyergében ( kirándulóközpont ) keresztezzük a műutat. A kék Q balra fordul. Kényelmes sétaút barangol a gondozott parkban, ahol az erdőgazdaságok által ajándékozott fafaragások kínálnak látnivalót. Ez a jelzés átvezet a Kis-Villám nyergén és áttér a műút túloldalára ( sífelvonó alsó állomása ). Kényelmes sétaúton kis sziklacsoporthoz, a Görgey-bérchez érünk ( emlékhely).A kék + jelzést jobbra követjük.

Mély, meredek oldalú vízmosást megkerülve a Várhegy oldalában harántolunk. Kiérünk a régi kövesútra, melyen jobbra kitérőt tehetünk a Sibrik-dombra, mely a Várkert lankáin terül el. Balra a kék+ jelzés az 1872-ben helyreállított északi kaputornyon át az Alsóvárba vezet. Az Alsóvár legjelentősebb épülete a Salamon toronyként ismert, 34 m magas, hatszögletű, 5 emeletes 3,5-8 m vastag falú lakó-torony. Az Alsóvárat az 1940-ben helyreállított déli várkapun hagyjuk el.

A Salamontorony utcán jutunk le a Fő utcára, melyen eljutunk a Királyi palotába.

Onnan továbbhaladva, visszajutunk a Hotel & Panzió Hontiba.