Logo
kep

Visegrádi látnivalók a történelem és a természet szerelmeseinek

Nem túlzás azt állítani, hogy Visegrád a Duna-kanyar valódi kis ékszerdoboza. A település a folyó jobb partján, Budapesttől 43 km-re fekszik. Nem csupán Magyarország egyik legkisebb városa, de legkedveltebb turisztikai úticélja is, hiszen szebbnél szebb visegrádi látnivalók várják az ide utazókat, mindemellett kikötőváros. A visegrádi vár a középkorban a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája volt, de ez csupán pár, a szemetgyönyörködtető és izgalmas szépségek közül. 

Visegrádi látnivalók a történelem és a természet szerelmeseinek

Visegrádi látnivalók Nr. 1: Visegrádi vár

Ha visegrádi látnivalók, akko mindannyian ezt említjük elsőként. Bizony nem a mai az első vár, ami itt található, elődje a Sibrik-dombon feküdt, a tatárjárás során pusztult el. A középkorban a magyar királyok egyik leggazdagabb palotája állt itt, természetesen politikai és hadászati jelentősége is lényeges volt. A jól ismert visegrádi látnivaló alsó várból és fellegvárból, más néven citadellából áll, a falak között jelenleg is számos izgalmas kiállítás várja a látogatókat. Megtekinthető például a vár történeti kiállítása, a rekonstruált makett-erődrendszer és vár, a Szent korona történeti kiállítás, a Panoptikum, valamint a vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás is. Egyszerűen kihagyhatatlan látnivaló!

 

Visegrádi látnivalók Nr. 2: Sibrik-dombi római erőd és az ispáni vár

Ha visegrádi látnivalók, akkor a Sibrik-dombi római erőd és ispáni várnak is szerepelnie kell a listán! A Pone Navata elnevezésű római erőd a 4. században épült, amit U és legyező alakú tornyok védtek, a parancsnokság, vagyis a Praetorium négyzetes alapú tornya a Duna felőli oldalon magasodott. 100 évvel később germánok éltek az erődítményben, majd az lakhatatlanná vált. A magyar államalapításkor a megyés ispán lakhelye lett, miután megerősítették a falakat, ekkor gazdagodott a vár a Visegrád névvel is. Ez az a hely, ahol I. Szent László őrizet alatt tartotta Salamon királyt. A tatárjárás során elpusztult erőd maradványai ma is láthatóak a Sibrik-dombon.

 

Fedezze fel Visegrád látnivalóit wellness hotelünkben megszállva. Árkalkulációért és online szobafoglalásért kattintson az alábbi gombra!

 

Árkalkuláció és online foglalás

 

Visegrádi látnivalók Nr. 3: Salamon-torony

A Salamon-torony a visegrádi látnivalók szintén ismert tagja, az alsóvár lakótornya, a 13. század közepén épült fel. Károly Róbert korára tehető a hatszögletű lakótorony átépítése, ekkor került köré a belső várfalöv. A lakótornyot később raktárnak használták csupán, 1540-ben I. Ferdinánd vezette katonák rombolták le egy részét, majd török kézbe került. A mai, 1959 és 1964 között felújított torony a Mátyás Király Múzeum kiállításainak ad otthont.

 

Visegrádi látnivalók Nr. 4: Királyi palota

A visegrádi látnivalók egyik legszebbike! Károly Róbert helyezte át székhelyét Visegrádra 1323-ban, valamint épített királyi házat a településen, amelyet I. Lajos bővített ki végül palotává. Az 1930-as években kezdődött felújítása, ma szintén a Mátyás Király Múzeum kiállításai találhatóak itt. 

 

Visegrádi látnivalók Nr. 5: A Zsitvay-kilátó

A 378 méter magas Nagyvillám tetején álló Zsitvay-kilátó nevét Zsitvay Tibor igazságügyi miniszterről kapta, aki a Nemzetgyűlés és a Magyar Turista Szövetség elnöke is volt. Ha tiszta az idő, a kilátó 100 kilométeres környezetét is látni lehet, megcsodálhatjuk a Mátrát, a Pilist, és a Zsámbéki-medencét is, a Duna-kanyarról már nem is beszélve.

Oldalak
Kapcsolat

Cím: 2025 Visegrád, Duna-parti út 9. (Visegrád, 11-es főút, 43-as km-kő)

Telefon: +36-26-KATTINTS

E-mail: KATTINTS

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!